Zo vind je de perfecte woning voor een toekomstig zwembad : tips



Het plannen van een zwembad bij een nieuwe woning is een droom die veel huiseigenaren delen. Maar om die droom werkelijkheid te maken zonder onnodige obstakels, is het cruciaal om strategisch te denken. Hier zijn enkele essentiële tips en overwegingen om een woning te vinden die geschikt is voor een zwembad, gebaseerd op inzichten uit zwembadplanning en woningbouw.



Grote, vlakke tuin geschikt voor de aanleg van een inbouwzwembad, omgeven door groen

1. Controleer de locatie van nutsvoorzieningen


Veel huizen hebben ondergrondse leidingen voor water, gas, elektriciteit of riolering in de tuin. Deze kunnen een grote impact hebben op de plaatsing van een zwembad. Vraag je lokale nutsbedrijven om kaarten van de locatie van leidingen en controleer of verplaatsing mogelijk is als dat nodig blijkt. Vermijd daarnaast huizen met bovenliggende hoogspanningskabels in de achtertuin, omdat deze obstakels kunnen vormen voor zwembadbouw.

2. Let op de terreincondities


Het terrein speelt een belangrijke rol bij de aanleg van een zwembad. Een vlak perceel is ideaal, omdat schuine of heuvelachtige percelen vaak extra grondwerk en keermuren vereisen. Keermuren kunnen niet alleen de kosten van het project verhogen, maar ook het bouwproces verlengen.



3. Denk na over zonlicht en schaduw


Zwembaden worden het meest genoten in de zon. Let tijdens de bezichtiging van woningen op de lichtval in de tuin. Grote bomen kunnen schaduw creëren, maar veroorzaken ook rommel zoals bladeren en takjes in het zwembad. Dit verhoogt het onderhoud. Overweeg het verwijderen van bomen of het kiezen van een woning met een open achtertuin.


5. Denk aan toegang voor graafkraan


De plaatsing van een zwembad vereist meestal machines  zoals graafmachines en betonmixers. Controleer of er voldoende ruimte is om deze machines je tuin in te krijgen. Smalle doorgangen of omheinde tuinen kunnen leiden tot langere bouwtijden en hogere kosten.

Beton kan over obstakels worden gepompt met betonpompen.



Architectonisch ontwerp van een huis met een zwembad in de achtertuin
Graafmachine aan het werk in de tuin tijdens het voorbereiden van een zwembadinstallatie
Nieuwbouwwoning met een zwembad in aanleg in een open achtertuin.

6. Overweeg de vergunning regels


Elk gebied heeft regels over hoe dicht een zwembad bij de perceelgrenzen mag worden gebouwd. Dit kan de grootte van het zwembad beperken en van invloed zijn op waar je zwembad kan worden geplaatst. Neem contact op met je gemeente om te begrijpen welke beperkingen gelden voor de gewenste woning​

7. Neem toekomstige renovaties in overweging


Bij woningen met bestaande zwembaden moet je rekening houden met mogelijke renovatiekosten. Veel oudere zwembaden hebben geen moderne functies of materialen, wat extra kosten kan betekenen voor vernieuwing. Controleer altijd de staat van een bestaand zwembad voordat je een huis koopt


8. Bouw het zwembad na de constructie van de woning


Als je een nieuw huis laat bouwen, kan het handig zijn om het zwembad te plannen zodra het huis klaar is, maar voordat landschapsarchitectuur en asfalt worden aangebracht. Dit voorkomt schade aan een nieuwe tuin of oprit tijdens de bouw​.


9. Houd rekening met privacy


Een zwembad is het meest ontspannend als het privé aanvoelt. Kijk naar de lay-out van de tuin en de afstand tot buren. Overweeg extra begroeiing of schuttingen als privacy een probleem is.




Hoge omheining en haag rondom een zwembad voor extra privacy in de achtertuin

Met deze tips ben je beter voorbereid om een woning te kiezen die perfect aansluit bij je wens voor een zwembad. Door vooraf goed te plannen, kun je grote verrassingen en onverwachte kosten vermijden.



Ook nieuwsgierig wat het kost om zelf een zwembad te bouwen ?

Doe nu uw prijsaanvraag : 

OFFERTE AANVRAAG ZELF-ZWEMBAD-BOUWEN

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Op maat gemaakt zwembad met financieringsopties voor elke tuin
unsplash